CARIAN

Thursday, September 15, 2016

PRODUK SHAKLEE PALING LARIS DI SHAINA SHOP: HERBAL BLEND MULTI-PURPOSE CREAM

Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee; setiap hari ada je orang yang call/SMS/WhatsApp tanya pasal krim ajaib ni
Semuanya gara-gara entri blog kami ni
Walaupun menjual 1 tiub krim ni tak seuntung menjual 1 botol Vivix, tapi kepuasan membantu ibu-ibu seluruh Malaysia menyelesaikan masalah ruam bayi mereka memang priceless


Kita sedia maklum bahawa, antara cara yang biasa dilakukan untuk mengatasi masalah ruam pada bayi ialah dengan menyapu bahagian kulit yang terkena ruam dengan pelbagai jenis krim dan losyen seperti Calamine, Drapolene dll
Tetapi tahukah anda, krim/losyen seumpama ini mengandungi pelbagai bahan kimia yang bersifat karsinogen (penyebab kanser) dan steroid
Penggunaan berpanjangan ke atas kulit lama-kelamaan akan menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya

Oleh itu saya sangat syorkan untuk bertukar kepada Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee, krim pelbagai guna yang diperbuat daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary
Krim serbaguna ini semestinya selamat untuk bayi kerana ia bebas steroid dan bebas paraben tidak seperti kebanyakan krim lain di pasaran
Selain itu krim ini juga boleh digunakan untuk melegakan kesan gigitan nyamuk, mengurangkan parut, mengatasi masalah kulit kering dan tumit merekah serta banyak lagi kegunaan lain

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Nak COD kat Muar pada hujung minggu?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Wednesday, September 14, 2016

SET SHAKLEE KEGEMARAN SAYA: SET IBU MENGANDUNG

Kalau orang tanya apa set Shaklee kegemaran saya, pastinya pilihan saya ialah set ibu mengandung


Sebabnya saya rasa masa pregnant ialah masa saya mempunyai kulit paling tidak bermasalah, flawless tanpa mekap & paling sihat dalam sejarah 😘
Walaupun ketika itu, lebih-lebih lagi ketika mengandungkan anak ketiga saya gigih "membesarkan" diri (unfortunately masih besar sampai sekarang 😂)
Antara tanda tubuh cukup semua nutrisi ialah kulit yang cantik & bersih
Mana taknya, masa pregnant memang tak miss makan vitamin demi baby dalam kandungan
Bila baby dah keluar lagi-lagi baby direct feeding je di mana saya tak perlu risau stok tak cukup, mula la ponteng makan vitamin then end up kulit x sesihat ketika pregnant
Hmm takkan nak kena pregnant dulu baru dapat kulit flawless kot? 😅
Boleh klik sini untuk info set ibu mengandung

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Nak COD kat Muar pada hujung minggu?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Tuesday, September 13, 2016

TIPS KEKAL FOKUS DI SEKOLAH SELEPAS CUTI SEKOLAH

Selepas bercuti sempena Aidilfitri, tibalah masa untuk anak-anak kembali ke sekolah esok
Macam mana nak pastikan anak-anak kekal fokus lepas lebih seminggu berehat dari ke sekolah?


Jom baca tips yang saya kongsikan di bawah:

BANGUN AWAL PAGI supaya ada cukup masa untuk bersiap. Ibu bapa pun tak perlu la nak marah-marah & anak-anak pun tak stress kena marah then barulah ceria nak ke sekolah.

MAKAN SARAPAN PAGI untuk memulakan hari dengan nutrisi yang sihat. Setiap pagi saya beri anak-anak bancuhan susu + Meal Shakes (multivitamin & multimineral) + Omega Guard (minyak ikan sumber omega 3, DHA & EPA) yang sangat lazat.

REHAT & TIDUR YANG CUKUP sehari sebelum sekolah bermula. Sebab itu dicadangkan pulang ke bandar sehari lebih awal supaya ibu bapa & anak-anak mendapat rehat serta tidur yang diperlukan & mempunyai cukup masa membuat persediaan.

KESIHATAN YANG OPTIMUM sangat penting untuk memastikan anak-anak dapat fokus belajar di sekolah. Selain Meal Shakes & Omega Guard, saya juga berikan kepada anak-anak Chewable Vita-C Plus & NutriFeron bagi meningkatkan sistem imun mereka.

SENTIASA TERHIDRAT dengan memastikan anak-anak minum air yang cukup. Apabila mereka bermain, mereka akan kehilangan banyak bendalir melalui berpeluh. Jika kurang air dalam badan sudah tentu badan terasa letih, malas dan perjalanan darah menjadi tidak lancar. Oksigen pun tidak dapat dibawa ke otak dengan sempurna.

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Monday, September 12, 2016

CANTIK DAN SIHAT DENGAN SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS SHAKLEE

Korang nak tak cantik & sihat dengan hanya 1 produk?
Produk ni sangatlah sesuai untuk sesiapa yang ada kekangan bajet untuk membeli full set
Well, produk yang saya maksudkan ialah vitamin C


Bukan sebarang vitamin C, Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dilepaskan dalam badan secara perlahan-lahan untuk membolehkan vitamin C sentiasa berada dalam badan kita
Teknologi ini sangat penting memandangkan vitamin C adalah mudah musnah dan tidak dapat disimpan lama dalam badan
Satu tablet vitamin C Shaklee adalah bersamaan dengan 7 setengah biji oren
Ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam badan sebanyak 100mg setiap jam untuk satu tablet
Vitamin C Shaklee juga didatangkan bersama-sama dengan bioflavonoid iaitu bahan penting yang akan membantu penyerapan vitamin C dengan lebih baik

Sekiranya anda konsisten mengamalkan vitamin C Shaklee ini setiap hari sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum menjelang hari raya, insya Allah anda akan mendapat kulit yang berseri & kesihatan yang tiptop kerana antara fungsi vitamin C ialah:
• Merangsang pengeluaran kolagen. Kolagen adalah sangat perlu kerana ia umpama gam yang mengikat sel-sel kulit kita untuk sentiasa tegang. Jika kehilangan kolagen, kulit akan nampak berkedut dan tidak tegang
• Mengurangkan garis-garis halus yang tidak diingini serta memutihkan dan memulihkan keadaan kulit yang kusam
• Melindungi badan dari infeksi dan juga akan menguatkan tulang dan gigi kita termasuk mempercepatkan penyembuhan luka
• Antioksidan yang menghalang serangan radikal bebas di sekeliling kita. Apabila badan terhindar dari risiko serangan radikal, maka sudah tentu peluang untuk kita dijauhkan dari penyakit yang disebabkan oleh sistem imun badan dapat dielakkan
• Menurunkan kadar tekanan darah, dengan itu dapat mengurangkan risiko darah tinggi

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Nak COD kat Muar @ Melaka sepanjang minggu ni perayaan ni?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Sunday, September 11, 2016

VITAMIN WAJIB ADA KETIKA TRAVEL/BALIK KAMPUNG

Salam 22 Ramadhan Al-Mubarak
Alahai sekejap je masa berlalu, tak lama lagi nak raya dah
Sebut pasal raya, mesti semua orang akan travel & balik kampung tak kira la jauh mahupun dekat jaraknya
Macam saya, jarak rumah saya-rumah parents tak sampai 5 minit perjalanan
Kalau pasang lagu raya kat radio tu tak sempat nak habis kot haha

Walaupun jarak dekat vitamin Shaklee tetap kami angkut especially bila plan nak bermalam lebih-lebih lagi yang 3 dari kanan tu (vitamin untuk kanak-kanak)
Boleh refer sini untuk info tentang set kesihatan kanak-kanak
Yang lain-lain boleh pow mama saya punya kalau terlupa nak bawak hehe


NutriFeron tu macam biasalah bertindak sebagai immune booster & first aid kit menggantikan paracetamol sekiranya demam
Vita-Lea Iron Formula pula ialah mutivitamin which is kalau malas sangat nak telan banyak-banyak vitamin, memadailah telan 2 tablet per day
Sustained Release Vita-C Plus & Garlic Complex bertindak mencegah/merawat allergi. Kadang-kadang persekitaran baru boleh mencetus allergi so saya ambil 2 vitamin ini untuk mencegahnya

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Saturday, September 10, 2016

SHAKLEE MIGHTY 3 GEMS SET

Shaklee Mighty 3 Gems Set terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu:
• Meal Shake (perasa French Vanilla)
• ESP Soy Protein Isolate Powder (perasa vanilla)
• Performance Drink (perasa oren)


Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas. Sesuai untuk mereka yang tidak sempat untuk bersahur dan sebagai minuman berbuka puasa.

Kalau tak sempat sahur (kes terbangun tinggal 5 minit nak imsak/15 minit nak Subuh), Mighty 3 Gems ini insya Allah memadai untuk anda menjalani ibadah berpuasa seperti biasa. Dan berbuka puasa dengan Mighty 3 Gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya iaitu solat Maghrib, Isyak serta terawikh dan ibadah-ibadah lain seperti bertadarus.

Semestinya pilihan terbaik ibu menyusukan seperti saya untuk kekal cergas dan bertenaga ketika berpuasa!

Fungsi setiap produk:

Meal Shake berperisa French Vanilla (KURANG RASA LETIH)
• Multivitamin! Mengandungi 19 vitamin/galian, serat dan protein
• Mengenyangkan dan memberi tenaga
• Elakkan sembelit

ESP Soy Protein Isolate Powder berperisa vanilla (KURANG RASA LAPAR)
• Non GMO soy protien
• Indeks glisemiknya rendah membuatkan kita lebih BERTENAGA dan kenyang lebih lama
• Mengatasi masalah GASTRIK
• MILK BOOSTER! Mengurangkan masalah susu merundum
• Kulit lebih anjal, tegang dan berseri

Performance Drink berperisa oren (KURANG RASA HAUS)
• Mengekalkan kandungan air di dalam badan
• Mengandungi imbangan elektrolit untuk MENCEGAH DEHIDRASI
• Membekal 3 jenis karbohidrat untuk tenaga

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk, gaya hidup sihat & bagaimana menjana pendapatan lumayan dengan Shaklee?
Nak COD ke mana2 destinasi pilihan sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya & Puchong?
Berada di luar kawasan di atas tapi masih nak mendapatkan servis kami?
Hubungi kami, pengedar sah Shaklee anda:
016-2022416 (Mohd Shaiful)
016-2223767 (Wardah Aina)

Friday, May 6, 2016

TUTORIAL USER GUIDE BAGAIMANA MEMBELI PRODUK SHAKLEE DI BRANCH HQ PINNACLE SUNWAY

Berikut adalah step by step bergambar untuk pengedar Shaklee seluruh negara membuat pembelian secara terus di kaunter HQ Sunway Pinnacle. 

Lokasi Shaklee Home Office atau lebih mesra dikenali sebagai HQ

Masuk dari Pintu hadapan, terus daftar di kaunter ini. Berikan Kad Pengenalan untuk tujuan pendaftaran. 

Kad akses diberikan untuk mengakses ke tingkat yang dikehendaki.

Shaklee Home Office berlokasi di tingkat sembilan. Dari sebelah kanan kaunter, tertera tingkat 2 - 14. Menunjukkan bahawa tingkat 9 mesti menggunakan lif di situ.

Sentuhkan kad akses untuk mengaktifkan panel skrin sesentuh

Tekan butang 9 pada skrin sesentuh untuk menyatakan hasrat anda ingin ke tingkat 9 bangunan ini. Tiada butang pilihan tingkat di dalam lif. Ade LCD tv 10" sahaja dalam lif tu. Canggih sesangat.

Pemandangan Shaklee Home Office sejurus keluar dari lif. Baca Bismillah dan melangkah masuk dimulai dengan kaki kanan.

Walaupun pintu hadapan HQ tidak berkunci apabila membuka pintu maka berilah ucapan salam. Budi bahasa kita orang timur hendaklah sentiasa dijulang setinggi yang mampu. 

Di sini terdapatkan borang katalog untuk membuat pembelian

Ambil sehelai borang pembelian di sini

Cari tempat duduk yang selesa untuk mengisi borang

Isikan borang dengan menuliskan nama, no Shaklee ID dan kuantiti barang yang hendak dibeli

Selesai mengisi borang, menujulah ke kaunter untu mengambil nombor untuk tujuan pembelian.

Picit butang A untuk Ordering

Ambil Nombor giliran anda dan tunggu sehingga dipanggil. 

Serahkan borang pembelian yang sudah dilengkapkan beserta nombor giliran anda kepada gadis penjaga kaunter yang bertugas. 

Gadis penjaga kaunter membacakan semula produk yang dibeli untuk mengelakkan kesilapan. Kemudian duduk semula untuk menunggu proses penyerahan barang.

Sementara menunggu barang diserahkan (biasanya memakan masa yang agak lama bergantung berapa banyak yang anda borong) nikmatilah minuman yang disediakan.

Air minuman ditapis menggunakan get clean water filter Shaklee.

Rasanya sungguh sedap sehingga membuatkan peminum merasa tidak dahaga setelah meminumnya. 

Nampaknya nombor giliran sudah dipanggil. Menuju ke kaunter 12 untuk proses pengambilan barang.

Jejaka penjaga kaunter akan memberikan anda borang delivery ordered untuk memastikan anda telah menerima produk.

Semak semula semua senarai barang yang dibeli.

Selesai urusan pembelian Produk shaklee di kaunter HQ.

Selfie sekejap dengan rakan SID yang juga blogger terkenal anak kepada sasterawan negara. Chekidaout blog beliau: http://faizsaaid1712.blogspot.my/

Meninggalkan HQ

Tekan butang G di skrin sesentuh. Kad akses tidak diperlukan untuk mengaktifkan skrin kali ini. Kad akses diperlukan hanya di tingkat G sahaja.

Keluar dari pintu automatik

Masukkan kad akses. Dah termasuk pulak tak sempat nak tangkap gambar.

Menuju ke lif tempat meletak kereta 

Ops lupa pula datang HQ naik motor

Sekian. Semoga bermanfaat. 


Jimat 20% daripada harga runcit dengan mendaftar sebagai ahli/pengedar sah Shaklee. Dapatkan info lanjut di SINI atau terus klik SINI untuk mendaftar.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong, saya merupakan pengedar sah Shaklee sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong.

Pengedar sah Shaklee anda:
☺ ID Shaklee: 865473
✍ FB: Wardah Aina
⌨ FB Page: ShAina Shop
✆ Call/SMS/WhatsApp: 016-2223767
➲ COD Area: Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong

DISCLAIMER:
Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, January 15, 2016

SET CHICKEN POX SHAKLEE UNTUK MEMBANTU PENYEMBUHAN DAN MENGHILANGKAN PARUT DENGAN CEPAT DAN SELAMAT

Ramai di kalangan kita yang pernah mengalami chicken pox. Kebiasaannya ia berlaku kepada kanak-kanak tetapi adalah tidak mustahil untuk orang dewasa turut dijangkiti. Malahan lelaki dan perempuan mempunyai risiko yang sama untuk mendapat jangkitan ini.

APA ITU CHICKEN POX DAN BAGAIMANA KITA BOLEH DIJANGKITI OLEH CHICKEN POX?

APA ITU CHICKEN POX DAN BAGAIMANA KITA BOLEH DIJANGKITI OLEH CHICKEN POX?

Chicken pox berlaku akibat jangkitan virus varicella zoster. Jangkitan virus ini boleh berlaku melalui direct droplet iaitu titisan cecair yang keluar secara langsung dari mulut pesakit. Ia juga boleh berjangkit melalui udara yang telah tercemar dengan titisan cecair tersebut.

Selain itu, penggunaan peralatan ataupun perkakas yang telah tercemar dengan cecair yang pecah daripada ruam (blister) pada kulit pesakit juga boleh menyebabkan jangkitan. Penyakit chicken pox ini sesungguhnya adalah sejenis penyakit yang sangat mudah berjangkit.

TANDA-TANDA AWAL CHICKEN POX

Proses jangkitan boleh berlaku antara dua hari sebelum munculnya ruam-ruam sehingga enam hari selepas ruam muncul. Jangkitan berlaku sehinggalah blister atau vesikel (unjuran atau ruam pada kulit yang mengandungi cecair) pecah dan mengering. Keseluruhannya, penyakit ini berlaku dalam masa kira-kira 10-14 hari.

3 FASA JANGKITAN CHICKEN POX
3 fasa jangkitan chicken pox

Pesakit yang mendapat jangkitan chicken pox akan mengalami ruam-ruam merah pada keseluruhan badan. Kebanyakan ruam muncul di bahagian dada, leher dan muka. Sebelum kemunculan ruam, biasanya pesakit akan mengalami gejala-gejala seperti tidak sedap badan, demam, bersin dan batuk terlebih dahulu.

Pada mulanya ruam ini akan kelihatan seperti bintik-bintik berwarna merah jambu sebelum dengan cepatnya ia membentuk blister atau repuh. Repuh ini merupakan suatu bengkakan pada kulit yang mengandungi cecair. Selepas 24-48 jam, repuh akan pecah dan cecair keluar dari lapisan kulit.

RAWATAN BAGI PESAKIT CHICKEN POX

Kebanyakan pesakit akan mengalami gejala seperti gatal-gatal pada kulit dan untuk mengurangkan gejala tersebut ialah hanya dengan mengambil rehat yang secukupnya. Sekiranya rasa gatal masih berlaku, pesakit boleh diberikan ubat antihistamine bagi mengurangkan rasa kegatalan.

Pesakit boleh diberikan ubat antihistamine bagi mengurangkan rasa kegatalan akibat chicken pox
Pesakit boleh diberikan ubat antihistamine bagi
mengurangkan rasa kegatalan akibat chicken pox

Antara ubat-ubatan yang boleh dibekalkan kepada pesakit chicken pox ialah ubat antiseptik. Ubat sapu seperti calamine lotion juga boleh diberikan untuk memberi kesan penyejukan dan kelegaan (cooling and soothing effect). Ubat lain seperti antiviral (acylclovir) juga boleh diberikan kepada pesakit atas arahan doktor.

Calamine lotion diberikan kepada pesakit chicken pox untuk memberi kesan penyejukan dan kelegaan (cooling and soothing effect)
Calamine lotion diberikan kepada pesakit chicken pox untuk
memberi kesan penyejukan dan kelegaan (cooling and soothing effect)

Untuk mencegah daripada terkena jangkitan chicken pox, pengambilan vaksin amat digalakkan. Selain itu, elakkan daripada bergaul rapat dengan individu yang sedang dijangkiti chicken pox untuk mengelakkan jangkitan.

SET CHICKEN POX SHAKLEE UNTUK MEMBANTU PENYEMBUHAN DAN MENGHILANGKAN PARUT DENGAN CEPAT

SET CHICKEN POX SHAKLEE UNTUK MEMBANTU PENYEMBUHAN DAN MENGHILANGKAN PARUT DENGAN CEPAT DAN SELAMAT
Set Chicken Pox Shaklee
Harga runcit: RM685.50

NutriFeron dan Sustained Release Vita-C Plus untuk meningkatkan sistem imun tubuh.

Performance Drink supaya kekal bertenaga dan tidak mengalami dehidrasi.

Vita-E Complex untuk menghilangkan parut bekas chicken pox pada muka dan badan.

Zinc Complex untuk mempercepatkan penyembuhan luka blister dan membaiki parut.

Herbal Blend Multi-Purpose Cream untuk disapukan pada muka dan badan selepas hari ke-4 dan seterusnya bagi mengurangkan kegatalan dan memberi kelegaan.

NutriWhite Gentle Deep Foaming Cleanser untuk memcuci muka setiap hari.

TESTIMONI SET CHICKEN POX SHAKLEE

TESTIMONI SET CHICKEN POX SHAKLEE

Anda sedang mengalami tanda-tanda awal chicken pox? Jangan tunggu lagi. Dapatkan Set Chicken Pox Shaklee sekarang untuk membantu penyembuhan dan menghilangkan parut dengan cepat dan selamat.

BORANG TEMPAHAN SET CHICKEN POX SHAKLEE

Jimat 20% daripada harga runcit dengan mendaftar sebagai ahli/pengedar sah Shaklee. Dapatkan info lanjut di SINI atau terus klik SINI untuk mendaftar.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong, saya merupakan pengedar sah Shaklee sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong.

Pengedar sah Shaklee anda:
☺ ID Shaklee: 865473
✍ FB: Wardah Aina
⌨ FB Page: ShAina Shop
✆ Call/SMS/WhatsApp: 016-2223767
➲ COD Area: Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong

DISCLAIMER:
Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, January 14, 2016

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH

Jeragat walaupun adalah sejenis penyakit kulit namun ianya tidak berbahaya. Tetapi kehadiran jeragat di wajah akan serba sedikit mencacatkan penampilan seseorang.

APA ITU JERAGAT?

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH
Jeragat pada wajah: 6 petua dan cara mudah menghilangkannya

Jeragat yang juga dikenali sebagai pigmentasi atau melasma adalah perubahan warna kulit gelap yang muncul di kawasan wajah yang selalu terdedah kepada matahari terutamanya di bahagian pipi, hidung dan dahi.

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH

 1. Cuci muka dengan kerap
Kebersihan wajah adalah perkara paling penting yang perlu dititik beratkan apabila menghadapi masalah jeragat. Cucilah muka anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari dengan pencuci muka. Jeragat terhasil daripada lebihan minyak, bakteria dan sel-sel kulit yang mati dan dengan mencuci muka dapat menghapuskan pembentukan bahan-bahan tersebut di bahagian wajah. Tetapi jangan pula terlalu kerap mencuci muka sehingga menjadi terlalu kering lalu menyebabkan lebih banyak minyak dihasilkan di wajah dan membentuk lebih banyak jeragat.

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH - Cuci muka dengan kerap
Cuci muka dengan kerap

2. Gunakan krim benzoil peroksida
Gunakan krim yang mengandungi benzoil peroksida untuk membersihkan muka. Benzoil peroksida merupakan rawatan jerawat yang amat berkesan yang juga boleh digunakan untuk menghilangkan jeragat. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria pada permukaan kulit wajah dan menghapuskan pembentukan minyak dan sel-sel kulit mati. Ia boleh didapati di kebanyakan farmasi dan mempunyai tahap kekuatan yang tertentu. Walau bagaimana pun, krim benzoil peroksida boleh menyebabkan kulit menjadi sakit, gatal, kering dan mengelupas. Oleh itu, penggunaannya pada kulit wajah perlulah dikawal.

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH - Gunakan krim benzoil peroksida
Gunakan krim benzoil peroksida

3. Jumpa doktor pakar kulit
Teknologi perubatan hari ini memungkinkan pakar dermatologi atau doktor pakar kulit untuk menghilangkan jeragat di wajah anda. Mereka akan menggunakan sejenis alat yang telah disterilkan untuk menghapuskan jeragat serta menghalang pembentukan minyak dan sel-sel kulit yang mati. Selain menggunakan khidmat doktor pakar kulit, anda juga boleh membeli alat tersebut, tetapi perlu berhati-hati ketika menggunakannya kerana jika tersilap langkah boleh menyebabkan parut yang kekal pada wajah.

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH - Jumpa doktor pakar kulit
Jumpa doktor pakar kulit

4. Selalu basuh rambut
Mempunyai rambut yang berminyak boleh menyebabkan lebih banyak minyak terbentuk di bahagian permukaan kulit wajah. Selain daripada mencuci muka dua kali sehari, anda juga perlu memastikan rambut dibasuh setiap dua atau tiga hari sekali bagi menghalang pembentukan minyak berlebihan daripada terjadi di bahagian muka.

6 PETUA DAN CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAGAT DI WAJAH - Selalu basuh rambut
Selalu basuh rambut

5. Gunakan produk kecantikan yang bebas daripada minyak
Produk-produk kecantikan seperti alat mekap dan losyen yang berminyak adalah punca utama liang menjadi tersumbat. Selain daripada itu, anda juga perlu memastikan alat-alat solek anda seperti berus dan span dibasuh dengan lebih kerap, kerana ianya boleh mengundang bakteria untuk hidup padanya.

6. Amalkan diet pemakanan yang sihat
Kita sedia maklum bahawa minyak adalah punca utama terbentuknya jeragat dan jerawat. Oleh itu, kita perlulah menghadkan pengambilan makanan yang berminyak serta banyakkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran serta meminum air yang banyak akan meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan. Ini kerana, badan yang sihat akan menyebabkan kulit juga menjadi sihat serta bebas jeragat.

Mengalami masalah jeragat dan ingin mencuba vitamin untuk menghilangkan jeragat di wajah? Set Jeragat Shaklee mungkin penyelesaian untuk masalah anda.

SET JERAGAT SHAKLEE
Set Jeragat Shaklee

Jimat 20% daripada harga runcit dengan mendaftar sebagai ahli/pengedar sah Shaklee. Dapatkan info lanjut di SINI atau terus klik SINI untuk mendaftar.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong, saya merupakan pengedar sah Shaklee sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong.

Pengedar sah Shaklee anda:
☺ ID Shaklee: 865473
✍ FB: Wardah Aina
⌨ FB Page: ShAina Shop
✆ Call/SMS/WhatsApp: 016-2223767
➲ COD Area: Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong

DISCLAIMER:
Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring