CARIAN

Thursday, January 22, 2015

CARA DAN PETUA MUDAH ATASI MASALAH RUAM PANAS, RUAM LAMPIN DAN RUAM SUSU PADA BAYI

Kulit bayi terutamanya bayi baru lahir sangat sensitif. Ada tak ibu-ibu di sini yang bayi anda mempunyai masalah ruam tak kiralah ruam panas, ruam lampin mahupun ruam susu? Kesian kan kalau bayi tak selesa, tergaru-garu tak boleh tidur dek rimas dengan ruam mereka? Ibu-ibu pun pasti letih melayan kerenah bayi anda dan tak dapat cukup rehat terutamanya yang masih dalam tempoh berpantang. Jom teruskan pembacaan untuk mengetahui cara dan petua mudah atasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi.

Apa itu ruam?

Ruam panas ialah bintik-bintik berwarna merah terang yang timbul pada kulit apabila bayi anda terlalu panas (dalam cuaca panas dan lembap). Ruam panas biasa berlaku di leher, bawah lengan atau di tepi lampin.

Ruam panas pada bayi
Ruam panas pada bayi

Ruam lampin biasanya berwarna merah dan merengsakan. Kebiasaannya, ruam lampin terjadi di bahagian yang tertutup dengan lampin iaitu kemaluan, punggung, kelengkang dan paha.

Ruam lampin pada bayi
Ruam lampin pada bayi

Ruam susu ialah ruam pada kulit muka bahagian pipi bayi yang biasanya kemerahan serta membengkak dan bersisik. Ruam ini menimbulkan rasa gatal dan menyebabkan bayi menggaru bahagian yang terkena ruam lalu membuatkan mereka gelisah terutamanya pada malam hari dan sangat mengganggu tidur bayi.

Ruam susu pada bayi
Ruam susu pada bayi

Bagaimana ruam boleh terjadi?

Ruam panas pada bayi terjadi apabila:
° Bayi berpeluh untuk menyejukkan badannya akibat cuaca yang panas dan lembap di luar.
° Jika bayi berpeluh terlalu banyak sehinggakan pori kulit menjadi tersumbat dan peluh tidak dapat keluar, ruam panas akan timbul.
° Bayi dan kanak-kanak kecil lebih cenderung mendapat ruam panas kerana kelenjar peluh mereka belum lagi matang sepenuhnya.
° Pakaian ketat atau tebal juga menyebabkan bayi berpeluh.

Ruam lampin pada bayi terjadi apabila:
° Kulit terdedah pada air kencing yang mengandungi ammonia terlalu lama dan memusnahkan lapisan perlindungan pada kulit apabila lambat menukar lampin.
° Terkena najis dalam tempoh yang lama.
° Terdedah kepada bahan kimia dari sabun mandi ataupun sabun yang digunakan untuk mencuci kain lampin.

Ruam susu pada bayi terjadi apabila:
° Kulit muka bayi sangat sensitif pada sebarang faktor persekitaran seperti debu, suhu udara yang tinggi dan kelembapan contohnya air susu yang menitis dan tidak segera dikeringkan.

Apakah cara dan petua mudah untuk mengatasi masalah ruam pada bayi?

Cara dan petua mudah untuk mengatasi masalah ruam panas pada bayi:
° Elakkan persekitaran panas dan lembap.
° Tanggalkan pakaiannya atau pakaikan baju kain benang. Elakkan fabrik sintetik, seperti poliester atau nilon yang memerangkap panas
° Pastikan badannya sentiasa sejuk dengan menggunakan tuala sejuk basah, atau mandikan bayi anda dalam air suam.

Cara dan petua mudah untuk mengatasi masalah ruam lampin pada bayi:
° Pastikan bayi dalam keadaan kering dengan menanggalkan lampin sekerap mungkin.
° Tukar lampin dengan kerap dan sesegera mungkin selepas bayi buang air kecil atau air besar serta pakaikan dengan longgar.
° Cuci punggung bayi dengan air dan kurangkan penggunaan sabun.
° Sekiranya bayi menggunakan kain lampin atau cloth diaper, jangan basuh kain lampin/cloth diaper dengan sabun.

Cara dan petua mudah untuk mengatasi masalah ruam susu pada bayi:
° Selalu memastikan kulit bayi dalam keadaan bersih.
° Jangan biarkan air susu yang menitis di pipi bayi kering tanpa dibersihkan.
° Mandikan bayi dengan sabun yang mengandungi pelembap.
° Pastikan agar bayi tidak menggaru bahagian kulit yang terkena ruam kerana ini akan menimbulkan luka yang memburukkan lagi keadaan kulit.
° Elakkan sinar matahari yang panas terkena pada kulit bayi yang mengalami ruam.

Antara cara yang biasa dilakukan untuk mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi ialah dengan menyapu bahagian kulit yang terkena ruam dengan pelbagai jenis krim dan losyen seperti Calamine, Drapolene dll. Tetapi tahukah anda, krim/losyen seumpama ini mengandungi pelbagai bahan kimia yang bersifat karsinogen (penyebab kanser) dan steroid? Penggunaan berpanjangan ke atas kulit lama-kelamaan akan menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya.

Bertukarlah kepada Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee, krim pelbagai guna yang diperbuat daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary. Krim serbaguna ini semestinya selamat untuk bayi anda kerana ia bebas steroid dan bebas paraben tidak seperti kebanyakan krim lain di pasaran. Selain itu krim ini juga boleh digunakan untuk melegakan kesan gigitan nyamuk, mengurangkan parut, mengatasi masalah kulit kering dan tumit merekah serta banyak lagi kegunaan lain.

Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee
Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee
membantu mengatasi masalah ruam panas,
ruam lampin dan ruam susu pada bayi

Berkesan ke Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee ini dalam membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi?

Klik gambar untuk paparan lebih jelas testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi.

testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi

testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi

testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi

testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee membantu mengatasi masalah ruam panas, ruam lampin dan ruam susu pada bayi

Apa tunggu lagi? Dapatkan Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee anda sekarang juga!

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong, saya merupakan pengedar sah Shaklee sekitar Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong.

Pengedar sah Shaklee anda:
☺ ID Shaklee: 865473
✍ FB: Wardah Aina
⌨ FB Page: ShAina Shop
✆ Call/SMS/WhatsApp: 016-2223767
➲ COD Area: Subang Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Puchong

DISCLAIMER:
Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

34 comments:

  1. Kegilaan anak2 saya juga ni. Tak boleh bg diorang nampak..alamatnya satu tiub tu diorang picit sapu ke bdn

    ReplyDelete
  2. Info yang menarik untuk merawat ruam lampin. Selain itu, kita juga harus berhati-hati dengan susu formula yang diberikan kepada anak kerana ada produk-produk susu formula yang boleh menyebabkan alahan kulit. Alahan kulit boleh meningkatkan risiko mendapat ruam lampin dengan lebih kerap. Sebaik-baiknya, kita memberikan susu badan kepada anak kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih doktor atas pencerahan mengenai produk susu formula di atas.

      Delete
  3. Macam mana ye sy nk beli..by post boleh ke???

    ReplyDelete
  4. Macam mana ye sy nk beli..by post boleh ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. By post boleh, nak delivery terus ke rumah/tempat kerja pun boleh (area Shah Alam, Subang Jaya, Puchong).

      Hubungi 016-2223767 kita cerita lebih lanjut.

      Delete
  5. Utk bb g6pd buleh ke nk apply pd kulit die

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Krim ini memang untuk disapukan pada kulit yang merah-merah disebabkan ruam

      Delete
  6. Replies
    1. Produk boleh dipos ke brunei
      Sila sms/whatsapp 0162223767 utk info lanjut
      Terima kasih

      Delete
  7. Replies
    1. Boleh puan
      Sms/whatsapp no ini utk order ye 0162223767
      Terima kasih

      Delete
  8. Mcm mne nak beli ye..blh ws sy? 0176872887,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih puan atas pembelian
      Semoga krim ni serasi hendaknya dengan baby puan insya Allah

      Delete
  9. Info bermanfaat :)

    Kesian tengok anak kecil garu-garu bila gatal sebab ruam/kulit kering kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih
      Memang kesian puan
      Sebab tu kita berikhtiar untuk atasinya

      Delete
  10. Replies
    1. COD RM35 di lokasi tertera di atas. Kalau hendak diposkan +RM5

      Delete
  11. Cod.sy di subang perdana.shah alam.
    Cikgu Farhana.
    0162749504.whatsup sy ye asap.tq

    ReplyDelete
  12. Cod.sy di subang perdana.shah alam.
    Cikgu Farhana.
    0162749504.whatsup sy ye asap.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan
      Sy dah whatsapp puan ye
      Kalau x dpt boleh whatsapp sy dulu di no 0162223767
      Tqvm

      Delete
  13. Whatsup saya 01136916008 anak saya kena ruam bintik2 merah Bole cod di langkawi tak..send info dkt whatsup saya harga total dgn postage terima kasih

    ReplyDelete
  14. Whatsup saya 01136916008 anak saya kena ruam bintik2 merah Bole cod di langkawi tak..send info dkt whatsup saya harga total dgn postage terima kasih

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring